Grafológia

Néhány gondolat arról, hogy mit érdemes tudni a grafológiáról, az elemzésekről…

Mi az a grafológia?

A grafológia egy emberismereti tudomány. Az írás elemzésével képes következtetni az azt létrehozó ember személyiségére, a viselkedését alapvetően meghatározó vonásaira.

De mégis mit néz a grafológus egy írás vizsgálatakor?

Az íráselemzés során a grafológus főként azt vizsgálja, hogy az író személy az iskolai normától (az iskolában tanult írástól) eltér-e, illetve milyen módon tér el tőle, ebből következtet az egyén tulajdonságaira.

Ön felteszi az i-re a pontot?

Mely területeken használják?

A kézíráselemzést akár kiegészítő eszközként, akár csak önmagában több területen is alkalmazhatják/alkalmazzák: például pályaválasztásnál, vagy munkaalkalmasság megállapítására, de alkalmas lehet életvezetési, párkapcsolati, vagy akár pedagógiai problémák okainak feltárására is, illetve a kriminológiában is használatos.

Kizárólag a kézírásból mindent meg tud mondani a grafológus?

Nem. A kézíráselemzéssel sok mindent meg lehet tudni az író személyiségéről, de azért mindent nem mutat meg az írásunk.

Mire nem alkalmas a grafológia?

A kézírás alapján nem lehet meghatározni az író életkorát és nemét.
Semmilyen külső tulajdonság megállapítására nem alkalmas, sem a hajszín, bőrszín, szemszín, de a testsúly és testmagasság meghatározása sem lehetséges.
Ennek semmi köze a jósláshoz, tehát a jövőnket nem a grafológustól fogjuk megtudni. 🙂

Az írásunkban ugyan vannak jelek, melyek az aktuális fizikai állapotunkra utalnak, ugyanakkor a grafológus csak javaslatot tehet egy kivizsgálásra, de betegségeinkre vonatkozó diagnózist csupán a kézírás alapján nem lehet felelősségteljesen felállítani. (mint a legtöbb tudományág a grafológia is folyamatosan fejlődik és ez irányban is vannak kutatások, így a grafológusok körében is vannak eltérő vélemények ebben a témában)

Sokan nem gondolják, hogy ez egyáltalán igazán tudománynak számítana. Akkor ez most tudomány vagy sem?

Véleményem szerint tudomány, mely sok év alatt összegyűjtött tapasztalat, valamint számos kutatás eredményeként jött létre, hiszen a grafológia gyakorlatilag egyidős a kézírással. A pszichológia területéhez tartozó kézíráselemzéssel már az ókorban is foglalkoztak. Sokan Arisztotelészt is összekapcsolják a grafológiával, szerintük már ő is foglalkozott vele, és valóban vannak olyan neki tulajdonított idézetek, melyek erre utalnak.
Aztán vannak olyan nézetek is, mely szerint Keleten kezdtek először komolyabban foglalkozni vele.

Röviden a lényeg talán annyi, hogy tudományként általában Franciaországra (Michon), majd kicsit később Németországra (Klages) tekintenek a grafológia bölcsőjeként (XIX. század). Magyarországon is komoly múltra tekint vissza és számos szakértőt és a témában jeleskedő kutatót is fel lehetne sorolni.
Itt és most nem akarok a grafológia történetébe részletesen belemenni, mert akit érdekel, az a szakirodalomban pontosan utána tud nézni.

Mennyire lehet pontos egy ilyen elemzés?

Természetesen grafológus és grafológus között is nagy különbség lehet, én itt a saját véleményemet írom le:
Először is úgy gondolom, hogy egy teljesen pontos elemzés elkészítése szinte lehetetlen feladat, hiszen írásképünket az aktuális állapotunk is befolyásolja, az pedig nem állandó, így ez torzíthatja a kapott végeredményt.
Aztán nyilván az sem mindegy, hogy egy részletes elemzésről vagy gyorselemzésről van szó. (Persze az utóbbi esetében sem puszta “rátekintésről” van szó és az írásról hasraütés-szerűen elmondott néhány benyomásról).
Illetve van egy pár elemzést befolyásoló tényező, amiknek az ismerete elengedhetetlenül szükséges a személyiségkép elkészítéséhez, mert ezek hiánya szintén torzíthat a végeredményen
És bizony az elemzés feltárja nemcsak a pozitív, de a negatív tulajdonságainkat is, melyekkel nem feltétlenül értünk egyet… A személyiségkép sohasem bántó, sértő az író személyre nézve, de tény, hogy nem mindenki fogadja el könnyen, hogy bizony nem csak pozitív jellemvonásai vannak. Így talán érdemes megfontolni mielőtt grafológushoz fordulnánk, hogy tényleg mindenre kíváncsiak vagyunk?

Ezenkívül személy szerint én jobban preferálom a részletes személyiségkép készítést a gyorselemzéssel szemben, mert így sokkal kevesebb becsült adattal (szemmérték) kell dolgoznom, többféle módszerrel is meg tudom vizsgálni az írásmintát, és minden esetben pontos mérésekkel tudom alátámasztani a kapott eredményt. Nyilván egy gyorselemzés is lehet hasznos, viszont a személyiségkép készítés alaposabb, pontosabb elemzésre ad lehetőséget.

Mi történik, ha elmegy a grafológushoz és kér tőle egy ilyen elemzést? Hogyan készül egy személyiségkép?

Ha felkeres, mert szeretne egy személyiségképet készíttetni, néhány dologra feltétlenül szükségem lesz:
Természetesen egy írásmintára, mely általában egy megszólítással és aláírással ellátott A4-es oldalnyi szöveget jelent.
Szükséges egy hozzájáruló nyilatkozat is, hogy az illető valóban szeretné az írás elemzését. (Főleg, ha a megrendelő és az írásminta készítője nem ugyanaz a személy.)
Fontos néhány adat az író személyről pl. neme, életkora, hol tanult írni, mi a foglalkozása, szakmája, hord-e szemüveget, stb.
És az íráskörülményeket is ismernem kell a minél pontosabb elemzéshez. Ilyen befolyásoló körülmény lehet pl. írás közben nagyon fázott, nagy zaj volt a háttérben, billeget az asztal, esetleg nem volt rajta a szemüvege, valamilyen gyógyszer hatása alatt állt, stb. Nyilván, ha a jelenlétemben készül az írásminta, ezekről én készítek feljegyzést, de ha nem vagyok jelen, mindenképpen szükséges mellékelni ezeket az információkat az írásmintához.

Ha ezek megvannak, akkor megmérem az írást és különböző eszközök segítségével elkészítem az elemzést. Majd ebből az ügyfél számára megírom az 5-10 oldalas személyiségképet, mely több területre vonatkozóan leírja a viselkedést befolyásoló jellemzőit (Mentális képességek, Önmagához való viszony, Szociabilitás, Érzelmi terület, Motivációs bázis, energiák, Munkavégzés jellemzői).

Ezt követi egy 1-1,5 órás tanácsadás, melynek keretében közösen átbeszéljük, értelmezzük az eredményeket és a kész elemzést.

Mikor érdemes grafológushoz fordulni? Kinek ajánlott?

Mindenképpen hasznos lehet, ha fejleszteni akarjuk önismeretünket.
Azonban csak akkor kérjünk elemzést, ha valóban kíváncsiak vagyunk, mit mutat rólunk az írásunk és el is tudjuk fogadni az eredményt.

Hogyan kapcsolódik össze a coaching és a grafológia?

A coaching nem tanácsadás, az ügyfél saját megoldását keressük közösen a probléma megoldására. A grafológiának viszont van egy tanácsadás része, amikor az elemzést közösen átbeszéljük az ügyféllel. Így felmerül a kérdés, hogy akkor hogyan lehet összeegyeztetni a coachingot a grafológiával?

A grafológiát, mint önálló szolgáltatást is lehet kérni – személyiségkép készítés.

A coaching szempontjából a grafológiát, mint eszközt használom fel, természetesen csak igény szerint. Ezt akkor ajánlom, ha az ügyfél az önismeretét szeretné fejleszteni, hiszen a coachinghoz (is) szükséges a megfelelő önismeret.

Ha felkeltettem érdeklődését további részletek itt: Szolgáltatások

És ha szeretne egy személyiségképet, keressen meg!

Elérhetőségeim itt.

További érdekes kérdések a témában a második oldalon.

2. oldal