Néhány gondolat arról, hogy mit is jelent számomra a coaching…

Több területen is kipróbáltam magam, mire rátaláltam a coachingra. Két dolog rögtön megfogott benne: az egyik, hogy személyre szabott, azaz minden egyes ülésen a középpontban az ügyfél van. A másik, hogy az ügyfél megoldása a jó megoldás, vagyis senki nem akarja helyette megmondani, hogy mit tegyen, nem jönnek a (kéretlen) “jó” tanácsok.

Néha egy-egy probléma esetén igen nehéz, hogy az ember meghozza a saját felelősségteljes döntését, és ne másoktól várja a megoldást tanács, kérés vagy utasítás formájában. Az a meglátásom, hogy a coaching már azzal is segít, hogy a coach nem “veszi át” a felelősséget a coacheetól, hiszen nem ad tanácsot és nem erőlteti az ügyfélre a saját véleményét, csupán támogatja az önálló döntése meghozatalában. Vagyis az ügyfél érdekében tesz és nem helyette.

Egy tanfolyamon, tréningen megmondják az embernek vagy rávezetik arra mit és hogyan kell tennie a feladatok megoldásához, ezzel szemben a coachingon az ügyfél a saját megoldására találhat rá. Alapvetően mindenki vágyik arra, hogy valamilyen szinten sikeres legyen és szerintem sokkal nagyobb sikerélmény, ha valamit a magunk módján oldunk meg, mintha egy készen kapott sémát elsajátítunk és átültetjük a gyakorlatba.

A mai rohanó világban az emberek már egyre kevesebb időt szánnak arra, hogy gondolkozzanak a problémáikon, hiszen egyszerűbb egy “bevált” megoldást keresni (“a google a barátunk”) és már túl is vagyunk rajta, jöhet is a következő feladat. Csakhogy ez könnyen megfoszthatja az embert sok sikerélménytől és attól is, hogy fejlődjön. Ez persze csak akkor fog megmutatkozni, amikor olyan problémával találja szemben magát, amire nem talál egy sablont, mert sokkal nehezebben lesz meg (ha egyáltalán meglesz) a megoldás.

Úgy gondolom, a coaching azért olyan hatékony, mert általa az ember egyszerre több területen is fejlődik. Hiszen ha bármilyen problémát meg tudunk oldani, azzal csökken a stressz, nő az önbizalom, pozitívabban állunk hozzá a jövőbeli megpróbáltatásokhoz, stb.

És a grafológia…

A grafológia mindig is nagyon érdekelt. Egyszerűen megfoghatatlan volt számomra, hogy valaki pusztán csak a másik írását látva, olyan részletek tud meg róla, amivel talán még az illető maga sincs tisztában.

Mikor elkezdtem utánaolvasni, megdöbbentő volt, hogy már milyen régóta foglalkoznak ezzel a tudománnyal és mennyi ideje figyelték meg az emberek a kézírás és a személyiség közötti összefüggéseket, mire “összeállt” az az elképesztő mennyiségű adat azzá a tudásanyaggá, amiből a mai grafológusok is dolgoznak. A képzés során aztán láttam, hogy mennyire összetett munka áll annak hátterében, hogy elkészüljön egy-egy elemzés.

Tetszik magának az írás vizsgálatának és az elemzés elkészítésének folyamata is, de a legjobb – és mindig kíváncsian várom – a találkozó, amikor az ügyféllel átbeszéljük az eredményt.

Azért döntöttem úgy, hogy a coaching mellett grafológiával is foglalkozom, mert tényleg egy remek önismeret fejlesztő módszernek tartom. Mindenképpen hasznos lehet, hiszen még ha nem is ért egyet minden pontjával az ügyfél, akkor is az elemzés kapcsán legalább elgondolkozik önmagáról. Akár olyan szempontok szerint is megvizsgálhatja önmagát, amiket korábban nem is vett számításba (és néha kiderül, hogy mégis egyetért…). 😉

Miért engem válasszanak?

Először is mert mindig lelkiismeretesen és legjobb tudásom szerint foglalkozom a hozzám forduló ügyfeleimmel.

Nyilván vannak, akiket egy idegen véleménye is befolyásol, ezért sokan referenciákat zúdítanak az érdeklődőkre abban bízva, hogy így sok ügyfelük lesz, de én úgy gondolom, hogy “a puding próbája az evés”. Vagyis ha coachra van szüksége, keressen meg!

Mivel az első, ismerkedős ülés ingyenes, “veszíteni valója” gyakorlatilag nincs. Hiszen ha valamilyen oknál fogva mégsem tudunk együtt dolgozni a problémáján, az legtöbbször már az elején kiderül, viszont akár már rögtön itt a folyamat elején is elérhet haladást a kitűzött cél felé. (A későbbiekben is megszakítható a folyamat, ha valamilyen váratlan probléma merülne fel.)

A személyes találkozók helyszíne jelenleg Budapest, illetve Tatabánya.
A telefonos coaching természetesen az ország bármely pontjáról igénybe vehető.

Ha felkeltettem érdeklődését, keressen meg!
Elérhetőségeim.

Ha szeretne még több információt a linkekre kattintva olvashat részletesebben a grafológiáról vagy a coachingról.

És ha mégis inkább mások tapasztalataira kíváncsi, esetleg úgy gondolja, hogy ezek segítik a döntésben, itt megnézheti néhány korábbi ügyfelem véleményét.